Året der gik – Projektlederens tilbageblik på 2022

Kære læser.

Tak fordi du følger Mbete Youth Football Project. Jeg håber, du vil læse linjerne herunder. Kommentér også gerne indholdet. Måske dit input får betydning for ungdommen i Mbete?

Det vigtigste først: 2022 har været et godt år. Coronavirus har (modsat 2020 og 2021) i år ikke været en forstyrrende faktor, og vi har gennemført fodboldtræning og kampe uden afbrydelser.  Samtidig har vi - og det er faktisk kæmpestort - etableret et pigefodboldhold og købt et stykke land, hvor vi i skrivende stund er ved at anlægge en ny fodboldbane. Spændende tiltag, som også vil præge 2023.

Mit mål for 2023 er egentligt ret simpelt. Det handler om at lytte. Lytte, for derved at tilnærme mig en større forståelse for et liv, der ikke minder om mit. Det er vanskeligt, men berigende.

God læselyst!

-Buster Emil Kirchner, stifter og projektleder

Buster med trænerne Moses og Flannel.

Nu er det pigernes tur

Siden vi startede projektet i efteråret 2017, er jeg jævnligt af nysgerrige, velmenende venner og bekendte i Danmark blevet spurgt:

”Hvorfor starter I ikke et pigefodboldhold?” Tjo, har jeg svaret, det vil vi egentligt gerne, men tidspunktet skal bare være det rigtige.

Og i 2022 blev tidspunktet så endeligt det helt rigtige! Det zambiske fodboldforbund (FAZ) accelererede satsningen på fodbolden for kvinder, og med de zambiske kvinders bronzemedalje ved De Afrikanske Mesterskaber i juli, er det pludseligt gået op for zambierne, at kvinder da faktisk også kan spille fodbold.

Kvindefodboldens popularitet har også nået Mbete. Efter i årevis at have stået i udkanten af landsbyens rødbrune fodboldbane og spurgt, om de ikke nok måtte låne en bold eller to, kom pigerne i år ind på selve banen og fik bolden til at rulle!

Der skulle indledningsvist en god stak træningskampe til, inden pigerne i september debuterede i den nystartede FAZ Provincial Women's League Zone B med en 2-0-sejr over Real Stars Women. Siden har vores pigehold ikke set sig tilbage, og i skrivende stund spiller vi med om de helt sjove pladser i rækken.

Men, mere vigtigt, så har pigerne de seneste måneder udvist en vilje og et sammenhold, der rækker langt ud over fodbolden. Når pigerne eksempelvis skal til udekampe i fremmede egne, organiserer de sig hurtigt for at finde noget arbejde, der kan finansiere transporten (hvilket vores drengespillere kunne lære noget af..…)

Samtidig er pigernes behov og tilgang til fodbolden meget anderledes end drengenes, og i 2023 skal vi blive endnu bedre til at lytte til, hvad pigerne ønsker sig af projektet.

Pigeholdet blev efter flere års tilløb etableret i efteråret 2022. De fleste af pigerne går i syvende- eller ottende klasse. Enkelte går ikke i skole.

Amateur team – a curse and a blessing

Det har i flere år været en prioritet at have et velfungerende seniorhold, der fungerer som projektets ansigt udadtil og er tilstræbelsesværdigt for vores unge spillere at blive en del af, når de bliver for gamle til at optræde på ungdomsholdene.

Derfor var det glædeligt, at flere af vores ældste ungdomsspillere i selskab med de allerede etablerede seniorspillere først på året tilmeldte sig en regional, nystartet fodboldliga under Mpulungu Amateur Football Association (MAFA). Holdet kaldte de for Amateur Team.

Vi fandt dog hurtigt ud af, at det nok var en forkert beslutning at deltage i ligaen. Spillerne var (og er) travlt optagede af fiskeriet og mødte kun sjældent til træning. I flere tilfælde måtte vi sågar trække os fra kampe, da vi ikke kunne mønstre de påkrævede 11 spillere.

Forklaringen herpå er simpel: Mange af spillerne har familier, de skal forsørge, og kan derfor ikke afsætte tid til organiseret fodbold.

Vores Amateur Team i kamp: I årets løb har holdet været svagt organiseret, men i 2023 håber vi at genskabe den gode forbindelse til spillerne, der udgør rollemodeller for vores yngste.

Spillerne efterspurgte i samme ombæring betaling og pengebonusser for vundne kampe. Vi sagde nej. Vi vil (som et udviklingsprojekt, søsat for at støtte ungdommen) ikke bedrive professionel fodbold for voksne, og mod slutningen af 2022 var seniorholdet primært af den grund desværre så godt som afkoblet projektet.

Det vedbliver altså til stadighed vanskeligt at etablere en transition mellem ungdoms- og voksenfodbolden. En af forklaringerne er selvfølgelig, at forskellene på livet som ungdomsspiller (med skolegang og status som hjemmeboende) og seniorspiller (med hyppigt fiskeri og økonomiske forpligtigelser) er kolossale.

De yngste fortsætter

Ligesom i 2021 har vi i det forgange år været begunstiget af en voksende interesse for ungdomsfodbolden i Mbete og omegn. Hvad enten holdene døbes U10, U12, U14 eller U16, så er facit det samme: Fodbolden i det nordlige Zambia er i stigende grad en sportsgren for ALLE aldersgrupper.

I starten af 2022 var vores U16-hold på alles læber. Spillerne, under kyndig ledelse af Moses Mazimba, deltog i en nystartet U16-turnering under Det Zambiske Fodboldforbund. Turneringen havde professionelle dommere, Player Registration Cards og hyppige udebaneture til fjerne egne. Vores spillere var stærkt dedikerede, og i den periode forøgede vi træningsmængden fra tre til fire ugentlige træningspas.

De mange kampe og træningspas kulminerede med en afslutningsceremoni på Muzabwela Ground i Mpulungu for samtlige af turneringens hold. Selvom vi til anledningen ikke løftede turneringstrofæet, blev vores deltagelse alligevel bemærket, da en af vores spillere, Welly Sinzumwa, til taktfaste klapsalver fik overrakt prisen som Årets Unge Spiller.

Lokale trænere er fremtiden

Vores zambiske trænerstab med Galilee, Flannel, Moses og Godfree har i 2022 skabt rammerne om en velfungerende dagligdag på projektet. I årets løb har vi, modsat de seneste fem år, ikke haft frivillige fodboldtrænere fra Danmark tilknyttet. De fraværende danske trænere har ikke været et bevidst fravalg, men vi kan samtidigt erkende, at vi fungerer ganske fint uden danskernes tilstedeværelse i landsbyen.

Fra venstre, vores tre trænere Flannel (pigeholdet), Moses (de yngste spillere) og Galilee (cheftræner). Godfree, der passer på vores udstyr, er også en del af trænerstaben.

Flannel og Moses har efterhånden været hos os i halvandet år. Flannel har ansvaret for den ældste gruppe og pigeholdet, mens Moses træner (med stor succes, vel at mærke) de yngste spillere. Moses er opvokset i Mbete, men da vi for halvandet år siden ansatte Flannel, havde han aldrig sat sin fod i Mbete. Meget er dog sket siden, og i dag har Flannel stiftet familie i landsbyen, sat sig tungt i trænersædet og er en aldeles afholdt skikkelse i Mbete.

Engelskundervisning og ny fodboldbane

I de seneste år har vi med begrænset succes forsøgt at etablere en model, hvor lokale facilitatorer præsenterer vores spillere for relevante livstemaer. I år kom turen så til engelskundervisning, og i slutningen af foråret underviste vores cheftræner Galilee Simuyemba i en periode de yngste spillere i ichisungo, som det engelske sprog kaldes i det nordlige Zambia.

Desværre løb undervisningen ud i sandet. Planen var, at Galilee skulle finde en lærer, der kunne erstatte ham, men det lykkedes aldrig. Dagligdagen indhentede os og skyllede engelskundervisningen ud med badevandet. I 2023 prøver vi at genetablere undervisningen, hvis der er stemning for det blandt spillerne.

For en kort stund underviste vi i år spillerne i engelsk. Forhåbentligt kan vi genetablere engelskundervisningen i 2023.

Og så lidt om vores nye fodboldbane:

For på opfordring fra vores lokale trænere (der længe beklaget sig over den nuværende fodboldbane i Mbetes ujævne underlag, græssende geder, grædende børn og sensitive landmand, der brokker sig, når boldene havner på hans majsmark bag det ene mål) købte vi i efteråret et stykke land, hvor vi i skrivende stund er i fuld gang med at opføre en fodboldbane. 15 landsbyboere er i færd med at fælde træer, fjerne store sten og nivellere arealet. Hvis alt går vel, har vi til foråret en splinterny fodboldbane!

Moses, Galilee og i baggrunden Godfree tjekker vores kommende fodboldbane ud. Som billedet indikerer, venter der et stort stykke arbejdet i starten af 2023, før den ny bane er spilbar.

Mbete i Danmark

Langt det meste af vores arbejde foregår i Zambia, men jævnligt samler jeg en stak kloge hoveder i Danmark og diskuterer projektets A til Z, mens Galilee bidrager via en Skype-forbindelse.

I 2022 lykkedes det blot at samle Advisory Boardet én enkelt gang, men udbyttet af mødet gav i den grad stof til eftertanke. For driver vi egentligt udviklingsarbejde på den rigtige måde? Husker vi at lytte nok til spillerne? Og er det realistisk at oprette en social enterprise? Alene ved konstant kritisk stillingtagen kan vi skubbe selvtilfredsheden på afstand og udvikle projektet i den rigtige retning. Det er det, vi tror på.

Årets største Mbete-begivenhed på dansk jord var uden sammenligning Mbete Cup 2022, som løb af stablen medio august. Det var i år fjerde gang, at vi afviklede turneringen. Selvom årets udgave havde færre deltagere end vanligt, lykkedes det os at afvikle en - hvis vi skal sige det - fremragende fodboldturnering, der sluttede med gril og sommerfest på terassen.

Mbete Cup ville ikke være muligt, hvis det ikke var CopenFalster FF. Her må fremhæves Casper Dalsten, som igen i år har båret et gigantisk læs på sine skuldre. Vi skylder CopenFalster FF en stor tak og glæder os til Mbete Cup 2023!

Vinderne Mbete Cup 2022, kvinderækken.

Også i år har vi turneret med en udstilling af billeder fra projektet i Mbete. Udstillingen består af 30 billeder, der er taget af fotograf Jon Spangsvig. Vi har med udstillingen fokuseret på at indkapsle fodboldens betydning for vores i alt mere end 100 spillere. I fokus er spillernes energi, stolthed og dedikation, men også bekymringerne, sorgen og frustrationen over alt det besværlige, livet bærer med sig.

I 2022 har udstillingen været forbi Hjortshøj Multihus nær Aarhus. Hvis du, din arbejdsgiver, virksomhed eller institution kunne tænke sig at have udstillingen forbi jer, så giv endelig lyd.

Vores udstilling er stadig på farten. Kunne du, eller en du kender, været interesseret i at have billederne fra Zambia hængende, så sig endelig til!

Økonomi

Økonomien er lille, og det samme er vores ambition om at vedblive i et afhængighedsforhold til udefrakommende donation.

Vi ønsker i stedet at finde vores penge lokalt. Vi vil skabe små virksomheder, der kan finansiere projektets drift og få vores spillere i beskæftigelse. Dét er udvikling!

Desværre må vi dog i 2022 atter erkende, at de idealistiske (eller utopiske, om du vil) ambitioner om et økonomisk selvkørende udviklingsprojekt ikke er blevet realiseret. Økonomien i det nordlige Zambia er svag, og de store forretningsprojekter ligger ikke umiddelbart og venter om det nærmeste hjørne. Vi fortsætter dog med at undersøge mulighederne for, at vi langsomt kan nå et skridt tættere på den økonomiske selvstændighed.

Med andre ord, så har vi i 2022 stadig været afhængige af udefrakommende donation, som blandt andet bruges til at betale løn til vores trænere, transport til udekampe, fodbolde, hjemmeside og meget, meget andet.

Vores økonomi for 2022 er påvist i nedenstående tal og modeller:

Udgifter:

27.448,84 DKK

Indtægter:

19.941,25 DKK

Årsresultat:

-7.507, 59 DKK

Udgifter 2022

Indtægter 2022

Og hvad med 2023?

Det nye år er i fuld gang, og vi har allerede pladen fuld.

Arbejdet med den ny fodboldbane i landsbyen skrider hurtigt frem. Vores kvindehold spiller kampe hver eneste weekend, og de gør det fremragende! Forhåbentligt kan vi i 2023 skabe et endnu tryggere og stimulerende miljø for pigerne, der hører til blandt landsbyens absolut mest udsatte grupper. Tænk, hvis fodbolden kunne bidrage til at afhjælpe early marriages og teen pregnancies….

Også engelskundervisningen er tæt på comeback. I 2023 vil vi tilbyde engelskundervisning til de unge spillere, der måtte have lyst til at forbedre deres sprogkundskaber. Engelsk er Zambias officielle sprog, og det er vanskeligt at begå sig i de officielle domæner (hospitaler, domstole, regeringskontorer, banker mv.), hvis man ikke mestrer det engelske sprog.

Seniorholdet, der længe har været en sten i skoen, skal i 2023 igen indlemmes i projektet. Et velfungerende seniorhold, som vores unge spillere kan tilkobles, når de er for gamle til ungdomsfodbold, er i alles interesse. Rollemodeller skaber flere rollemodeller, er der vist engang een, der har sagt.

Og så det velsagtens vigtigste:

I 2023 skal vores lokale trænerstab have mere indflydelse på projektet. Det er ikke nødvendigvis mig, der ved bedst, men det er i øjeblikket mig, der sidder på pengene. Det skal vi lave om på.

I januar forsøger vi derfor at sælge telefoner i lokalområdet. Pengene, telefonerne forhåbentligvis indbringer, havner i hænderne på vores lokale trænerstab, som kender spillernes behov bedre end nogen andre…...

Følg med i 2023….

Previous
Previous

Mbete Cup 2023: A tiny piece of Zambian flavour in Denmark

Next
Next

A historic day for women’s football